上海 回到官网首页下载APP

2016中考英语阅读理解

2016中考英语阅读理解,初三年级面对中考有哪些办法,轻轻家教为大家搜集信息如下,希望对您有所帮助。

  When my family moved to America in 2010 from a small village in Guangdong, China, we brought not only our luggage, but also our village rules, customs and culture. One of the rules is that young people should always respect(尊敬) elders. Unluckily, this rule led to my very first embarrassment in the United States.

  I had a part-time job as a waiter in a Chinese restaurant. One time, when I was serving food to a middle-aged couple, the wife asked me how the food could be served so quickly. I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly. As soon as I said that, her face showed great displeasure. My manager, who happened to hear what I said, took me aside and gave me a long lecture about how sensitive(敏感) Americans are and how they dislike the description “old”. I then walked back to the table and apologized to the wife. After the couple heard my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry.

  In my village in China, people are proud of being old. Not so many people live to be seventy or eighty, and people who reach such an age have the most knowledge and experience. Young people always respect older people because they know they can learn from their rich experience.

  However, in the United States, people think “growing old” is a problem since “old” shows that a person is going to retire or that the body is not working well. Here many people try to keep themselves away from growing old by doing exercises or jogging, and women put on makeup, hoping to look young. When I told the couple in the restaurant that I respect the elderly, they got angry because this caused them to feel they had failed to stay young. I had told them something they didn’t want to hear.

  After that, I changed the way I had been with older people. It is not that I don’t respect them any more; I still respect them, but now I don’t show my feelings through words.

  By Jack

  根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。

  1. Jack brought the couple their food very fast because _______.

  A. the manager asked him to do so

  B. he respected the elderly

  C. the couple wanted him to do so

  D. he wanted more pay

  2. When Jack called the couple “elderly”, they became _______.

  A. nervous

  B. satisfied

  C. unhappy

  D. excited

  3. In Jack’s hometown, _______.

  A. people dislike being called “old”

  B. people are proud of being old

  C. many people reach the age of seventy or eighty

  D. the elderly are the first to get food in restaurants

  4. After this experience, Jack _______.

  A. lost his job in the restaurant

  B. made friends with the couple

  C. no longer respected the elderly

  D. changed his way with older people

  5. Which of the following is TRUE?

  A. The more Jack explained, the angrier the couple got.

  B. Jack wanted to show his feelings through words after his experience.

  C. The manager went back to the table and apologized to the couple.

  D. From this experience, Jack learned more about American culture.

  【答案及解析】

  1. 选B。根据第2段中的I told her that I had made sure they got their food quickly because I always respect the elderly可知答案。

  2. 选C。根据第2段中的As soon as I said that, her face showed great displeasure可知他们听到Jack称他们为老者时,一点也不高兴。

  3. 选B。根据第3段中的In my village in China, people are proud of being old可知答案。

  4. 选D。根据最后一段中的After that, I changed the way I had with older people可知答案。

  5. 选D。根据第2段最后一句After the couple heard my reason, they understood that the problem was caused by cultural differences, so they laughed and were no longer angry可知A选项不对;根据文章最后一句but now I don’t show my feelings through words可知B选项不对;根据第2段中的I then waked back to the table and apologized to the wife 可知C 选项也不对,故正确答案为D。

  中考英语阅读理解·Jean的网友

  Jean is a bright young woman who comes from a rich and famous family. She goes to a good university and has everything that money can buy. Well, almost everything. The problem is that the people in Jean’s family are so busy that they can hardly find time to be with her. In fact, Jean is quite lonely.

  So Jean spends a lot of time on her QQ. She likes being anonymous(匿名), talking to people who do not know about her famous family and her rich life. She uses the name Linda on QQ and has made a lot of friends who she keeps in touch with quite often.

  Last year Jean made a very special friend on QQ. His name was David and lived in San Francisco. David was full of stories and jokes. He and Jean had a common(共同的) interest in rock music and modern dance. So it always took them hours to talk happily on QQ and sometimes they even forgot their time. Of course, they wanted to know more about each other. David sent a picture of himself: He was a tall, good-looking young man with a big, happy smile. As time went by, they became good friends and often sent cards and small things to each other.

  When Jean’s father told her that he was going on a business trip to San Francisco, she asked him to let her go with him so that she could give David a surprise for his birthday. She would take him the latest DVD of their favorite rock singer. But when she knocked on David’s door in San Francisco, she found that her special friend was a twelve-year-old boy named Jim!

  根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。

  1. Jean spends a lot of her time on QQ because she is _______.

  A. rich B. famous

  C. young D. lonely

  2. Jean thought “David” was special because he _______.

  A. made her quite happy on QQ B. was from San Francisco

  C. sent her a picture of himself D. was tall and good-looking

  3. When Jean and “David” met and introduced themselves to each other, who felt surprised?

  A. “David”. B. Both “David” and Jean.

  C. Jean. D. Neither “David” nor Jean.

  4. What’s the main idea of the passage?

  A. Don’t believe those you get to know on QQ so easily.

  B. People don’t use their real names on QQ so often.

  C. Don’t go to meet those you get to know on QQ.

  D. People should tell their real names to others on QQ.

  【答案及解析】

  1. 选D。由第1段的句子…In fact, Jean is quite lonely. 可知答案选D。

  2. 选A。Jean认为David幽默风趣,在摇滚乐和现代舞上和她有共同的兴趣,他们可以在网上快乐地聊上几个小时。很显然David使得Jean很开心。答案选A。

  3. 选C。文章的最后一句…she found that her special friend was a twelve-year-old boy named Jim!告诉我们,当Jean发现她那特殊的朋友是一个12岁的小孩时,用了一个感叹号结尾,虽然作者没有直接说Jean感到惊讶,但是我们可以从这个标点符号推断出她的感觉应该是十分surprised(惊讶的)。

  4. 选A。本文讲述Jean交了个十分投缘的网友,后来却发现对方原来只是一个12岁的小男孩。通过这个故事,短文意在告戒人们不要轻易相信Q友,答案选A。

  中考英语阅读·一辈子的朋友

  朋友与你相互嬉闹,朋友与你互掏腰包;朋友与你互相惦记,朋友与你心有灵犀;朋友与你有苦共担,朋友与有乐同欢……请读读这篇真挚的友情故事。

  Linda Evans was my best friend—like the sister I never had. We did everything together: piano lessons, movies, swimming, horseback riding.

  When I was 13, my family moved away. Linda and I kept in touch through letters, and we saw each other on special time—like my wedding (婚礼) and Linda’s. Soon we were busy with children and moving to new homes, and we wrote less often. One day a card that I sent came back, stamped “Address (地址) Unknown. ” I had no idea how to find Linda.

  Over the years, I missed Linda very much. I wanted to share (分享) happiness of my children and then grandchildren. And I needed to share my sadness when my brother and then mother died. There was an empty place in my heart that only a friend like Linda could fill.

  One day I was reading a newspaper when I noticed a photo of a young woman who looked very much like Linda and whose last name was Wagman — Linda’s married name. “There must be thousands of Wagmans,” I thought, but J still wrote to her.

  She called as soon as she got my letter. “Mrs Tobin!” she said excitedly, “Linda Evans Wagman is my mother. ”

  Minutes later I heard a voice that I knew very much, even after 40 years, laughed and cried and caught up on each other’s lives. Now the empty place in my heart is filled. And there’s one thing that Linda and I know for sure: We won’t lose each other again!

  根据以上短文内容,然后从每题所给的四个选项中选择最佳选项。

  1. The writer went to piano lessons with Linda Evans _______.

  A. at the age of 13

  B. before she got married

  C. after they moved to new homes

  D. before the writer’s family moved away

  2. They didn’t often write to each other because they _______.

  A. got married

  B. had little time to do so

  C. didn’t like writing letters

  D. could see each other on special time

  3. There was an empty place in the writer’s heart because she _______.

  A. was in trouble

  B. didn’t know Linda’s address

  C. received the card that she sent

  D. didn’t have a friend like Linda to share her happiness or sadness

  4. The writer was happy when she _______.

  A. read the newspaper

  B. heard Linda’s voice on the phone

  C. met a young woman who looked a lot like Linda

  D. wrote to the woman whose last name was Wagman

  5. They haven’t kept in touch _______.

  A. for about 40 years

  B. for about 27 years

  C. since they got married

  D. since the writer’s family moved away

  【答案及解析】

  1. 选D。开始的时候作者与Linda总是一起去上钢琴课、看电影、游泳、骑马等,但后来在作者13岁的时候,作者一家搬走了,两人只能通过书信联系。比较四个选项,显然只能选D。

  2. 选B。根据文章第2段中的Soon we were busy with children and moving to new homes, and we wrote less often 根据文可知,她们之所以没经常写信,是因为她们要忙于照顾孩子,又要搬新家,也就是说,她们没有时间写信。

  3. 选D。根据文章第3段内容可知答案。

  4. 选B。真正让作者感到高兴的是当她在电话上听到老朋友Linda的声音的时候。而读到报纸的时候和写信的时候都还只是在猜测,那时还谈不上高兴。

  5. 选A。根据文章最后一段中的Minutes later I heard a voice that I knew very much, even after 40 years…可知,答案选A。

  中考英语幽默阅读·看病

  每天都有很多人被病痛折磨着,但有些病却是因为一些不必要的担忧,正如本文中的tailor一样,威吓不少一点忧心,让自己健康快乐一点呢?

  A man went to see his doctor one day, because he was suffering from pains in his stomach. After the doctor had examined him carefully, he said to him, “Well, there’s nothing really wrong with you, I’m glad to say. Your only trouble is that you worry too much. Do you know, I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago, and I gave him the same advice as I am going to give you. He was worried because he couldn’t pay his tailor’s bills. I told him not to worry about the bills any more. He took my advice and when he came to see me again two days ago, he told me that he now felt quite all right again. ” “Yes, I know all about that,” answered the patient sadly. “You see, I’m that man’s tailor!”

  根据以上短文内容判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。

  1. The tailor went to see his doctor because he has got a headache.

  2. There is nothing serious with the tailor.

  3. A man with the same trouble as the tailor a few days ago.

  4. The doctor gave the man and the tailor the same advice.

  5. The tailor was worried because a man couldn’t pay his bills.

  【答案及解析】

  1. 选F。根据第1句A man went to see his doctor one day, because he was suffering from pains in his stomach可知本题是错误的。

  2. 选T。根据…there is no thing really wrong with you (tailor)可知裁缝的身体并没有什么大碍,故可判断此题与短文内容相符。

  3. 选F。根据句子Do you know, I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago可知本题所叙述的时间与短文内容不一致,因此可判断此题是错误的。

  4. 选T。根据…and I gave him the same advice as I am going to give you可知答案。

  5. 选T。通读全文我们可知:上一个病人是担心他自己不能付钱给他的裁缝,而这个裁缝的病因却是因为担心那个人不能付钱给他的。

  中考英语阅读理解----母爱

  慈母手中线,游子身上衣,谁言寸草心,报得三春晖。母爱是世界上最伟大、最无私的,她宽容大度,她不求回报,她为子女付出很多很多……

  I’ve loved my mother’s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens, and white paper, I decided that the act of writing must be the more wonderful thing in the world.

  Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother. “But the desk,” she’d said again, “it’s for Elizabeth. ”

  I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.

  They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”. But she lived “on the surface(表面)”.

  As years passed I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive(原谅) me.

  I posted the letter and waited for her answer. None came.

  My hope turned to disappointment(失望), then little interest and, finally, peace— it seemed that nothing happened. I couldn’t be sure that the letter had even got to mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.

  Now the present of her desk told, as she’d never been able to, that she was pleased that writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found some papers inside —a photo of my father and a one-page letter, folded(折叠) and refolded many times.

  Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the act that speaks louder than words.

  根据短文内容,选择最佳答案。

  1. The writer began to love her mother’s desk ______.

  A. after Mother died

  B. before she became a writer

  C. when she was a child

  D. when Mother gave it to her

  2. The passage shows that ______.

  A. mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughter

  B. mother was too serious about everything her daughter had done

  C. mother cared much about her daughter in words

  D. mother wrote to her daughter in careful words

  3. The word “gulf” in the passage means ______.

  A. deep understanding between the old and the young

  B. different ideas between the mother and the daughter

  C. free talks between mother and daughter

  D. part of the sea going far in land

  4. What did mother do with her daughter’s letter asking forgiveness?

  A. She had never received the letter.

  B. For years, she often talked about the letter.

  C. She didn’t forgive her daughter at all in all her life.

  D. She read the letter again and again till she died.

  5. What’s the best title of the passage?

  A. My letter to Mother

  B. Mother and Children

  C. My mother’s Desk

  D. Talks between Mother and Me

  【答案及解析】

  1. 选C。根据I’ve loved my mother’s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. 可知作者当时还是个小孩子,故选C。

  2. 选A。由But she lived “on the surface ”. 和全文内容可知,作者的母亲表面上很冷漠,但心里充满了对作者的爱,正确答案是A。

  3. 选B。从I was “too emotional”. But she lived “on the surface”. 可知此词是指两人之间不同的看法和观点,应选B。

  4. 选D。根据…a photo of my father and a one-page letter, folded and refolded many times. 可知应选D。

  5. 选C。文章的开头I’ve loved my mother’s desk…以及后面的Now the present of her desk told, as she’d never been able to…可知作者是托物思人,以表达自己对母亲的怀念之情,所以最佳标题应是C。

  阅读理解并回答问题

  One day the famous American scientist Albert Einstein met an old friend of his on a street in New York.

  “Mr Einstein,” said the friend, “ it seems that you need to put on a new overcoat. Look, how worn-out it is!”

  “It doesn’t matter,” answered Albert Einstein. “No one knows me here in New York.”

  Several years later they met in New York again. Einstein had been a world-famous physicist after then but he still wore the same old overcoat.

  Once more his friend persuaded him to buy a new one.

  “There is no need now,” said Einstein, “Everybody here has known me.”

  根据短文内容,回答问题。

  1. Where did Albert Einstein met an old friend of his?

  ________________________________________________________________

  2. What did the friend want him to buy?

  ________________________________________________________________

  3. How about Einstein’s overcoat?

  ________________________________________________________________

  4. Did Einstein still wear the same old overcoat when he became a world-famous physicist?

  ________________________________________________________________

  5. What did Einstein say when the friend persuade once more him to buy a new overcoat?

  ________________________________________________________________

  【答案及解析】

  1. On a street in New York。所问的问题是“爱因斯坦在那儿遇见了他的老朋友?”根据One day the famous American scientist Albert Einstein met an old friend of his on a street in New York(一天,在纽约的一条街道上,著名美国科学家爱因斯坦遇见了他的一个老朋友)就能作出上述回答。

  2. A new overcoat。所问的问题是 “他的朋友让他买什么?” 根据“ it seems that you need to put on a new overcoat. Look, how worn-out it is!”(“你该穿一件新大衣了。看,你的大衣多么破呀!)就能作出上述回答。

  3. Very old。所问的问题是 “爱因斯坦的大衣怎么样了?” 根据文章的标题就能作出上述回答。

  4. Yes, he did。所问的问题是 “成名之后的爱因斯坦仍然穿同一件破大衣吗?” 根据Several years later they met in New York again. Einstein had been a world-famous physicist after then but he still wore the same old overcoat. (几年之后,他们再次在纽约相遇了,这时候的爱因斯坦已经成了世界著名的大科学家。然而,他仍然穿着那件破大衣)就能作出上述回答

  5. There is no need now. Everybody here has known me。所问的问题是 “当朋友再次劝爱因斯坦买一件新大衣时,他是怎么说的?” 根据“There is no need now,” said Einstein, “Everybody here has known me.”(爱因斯坦说:“没有必要了,这儿的人都知道我了)就能作出上述回答。

  中考阅读理解(回答问题类)

  Once Goethe, the great German poet, was walking in a park. He was thinking about something when he noticed he came to a very, very narrow road. Just at that time, a young man came towards him from the other end of the road. It was too narrow for both of them to pass through at the same time. They stopped and looked at each other for a while. Then the young man said rudely, “I never make way for a fool.” But Goethe smiled and said, “I always do.” Then he turned back quickly and walked towards the end of the road.

  根据短文内容,回答问题。

  1. Where was Goethe walking?

  ________________________________________________________________

  2. Who came towards Goethe from the other end of the road?

  ________________________________________________________________

  3. Was the road too narrow for both of them to pass through at the same time?

  ________________________________________________________________

  4. Did the young man make way for Goethe?

  ________________________________________________________________

  5. Who turned back quickly and walked towards the end of the road?

  ________________________________________________________________

  答案及解析:

  1. In a park。 所问的问题是“歌德正走在什么地方?”根据Once Goethe, the great German poet, was walking in a park(有一次,德国大诗人歌德正在一个公园里散步)就能作出上述回答。

  2. A young man。所问的问题是“谁从路的另一端向歌德走来?”根据Just at that time, a young man came towards him from the other end of the road(就在那个时候,一个年轻人从从路的另一端向他走来)就能作出上述回答。

  3. Yes, it was。所问的问题是“这条路太窄两个人不能同时经过吗?”根据It was too narrow for both of them to pass through at the same time. (这条路太窄两个人不能同时经过)就能作出上述回答。

  4. No, he didn’t。所问的问题是“那个年轻人给歌德让路了吗?”根据Then the young man said rudely, “I never make way for a fool.”(当时,那个年轻人粗暴地说:“我决不会给一个傻瓜让路)就能作出上述回答。

  5. Goethe。所问的问题是“谁很快转身走回去?”根据Goethe smiled and said, “I always do.” Then he turned back quickly and walked towards the end of the road(歌德微笑着说:“我总是给傻瓜让路”,说吧,他很快转身走回去)就能作出上述回答。

  中考英语阅读理解·顾此失彼

  许多年前,农民为保护他们的鸡而猎杀了很多老鹰。然而新的问题来了,田里的田鼠猖狂了起来,结果农民的庄稼大多给吃光了。这是怎么回事呢?看看下文你就知道了,但一定要记住:It is important for us to keep the balance of nature.

  Not many years ago, some farmers were worried because hawks were taking many of their chicken. The farmers didn’t know what to do. Finally they went to the country officials and asked for help.

  “Kill the hawks,” the officials said, “We will even pay for them,” so the farmers began to think of ways to kill the hawks.

  The farmers killed many hawks. They no longer had to worry about their chickens. But they now had a new worry. Field mice were eating up a lot of the farmers’ grain.

  How did this happen?

  Hawks eat not only chickens but also field mice. They eat more field mice than chickens. But the farmers didn’t know this. When they killed a lot of hawks, they changed the balance.

  When people move into a new place, they often destroy many wild plants. Often these plants are food for the animals. If the animals can’t find enough plants to eat, they will starve or have to leave the place.

  In one part of the USA, for example the deer there like to eat a certain kind of wild roses. The mountain lions there eat the deer. The number of deer, mountain lions and wild roses doesn’t change much if people leave things as they are.

  But people killed many mountain lions in order to protect the deer. Soon there were so many deer that they ate up all the wild roses. Then the deer began to eat the green leaves of young trees. These trees were important to the farmers. So the farmers thought of ways to protect their trees. Now the deer had nothing to eat, and many of them died. This was another lesson from nature.

  To keep the balance of nature is important for us to remember.

  根据以上短文内容判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。

  1. Finally the officials told the farmers to kill the hawks.

  2. Field mice eat not only chickens but also the farmers’ grain.

  3. When the animals can’t find enough plants to eat in a place, they will starve or have to leave.

  4. The number of animals changes much if people leave things as they are.

  5. It is important for us to keep the balance of nature.

  【答案及解析】

  1. 选T。根据句子 “Kill the hawks,” the officials said. 可知,此题与短文内容相符合,所以可判断为正确。

  2. 选F。本题句意为“田鼠不仅吃小鸡还吃农民的庄稼”,但由句子Field mice were eating up a lot of the farmers’ grain. 可知,田鼠只吃庄稼,

  3. 选T。由句子If the animals can’t find enough plants to eat, they will starve or have to leave the place. 可知本题正确。

  4. 选F。由短文内容可知,如果人们不破坏生态平衡,而顺其自然,则动物的数量不会有多大的改变。故本题与原文不一致,所以判断此题错误。

  5. 选T。从短文的最后一句To keep the balance of nature is important for us to remember. 我们知道:保持生态平衡对我们来说是非常重要的。

轻轻家教与您分享2016中考英语阅读理解,感谢您的观看!如果还有其他问题可以拨打免费电话:4000-766-177!或者关注轻轻家教官方公众号:changingedu 名师为您在线答疑!还有更多学习资料、升学宝典等着你!

注:原文章转载于 ,如有问题请联系我们,邮箱zixun@changingedu.com

优秀老师 为您而选

轻轻有着严苛的教师选聘制度,每个合作老师都经过严格的资质审核、笔试和面试。

查看更多好老师

选择城市

以上没有您的城市?可以点击选择其他城市

请验证手机号登录/注册
获取验证码
登录领取

轻轻助手

快速找个好老师